Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

            012/678 207; 638 552

 

Razglednica

 Golubac

Mali turistički grad na samoj obali Dunava. Nalazi se na 130. kilometru od Beograda, na magistralnom putu prema Đerdapu i Kladovu. Kao biser moderne arhitekture u centru Golupca, a na samoj obali Dunava, smešten je hotel "Golubački grad". Terasu hotela zapljuskuju talasi Dunava, a sa terasa soba pruža se prelep pogled na Dunav. Reka je tu širina od 5 do 6 km, baš u tom delu Dunav liči na pravo srpsko more.

Pored samog hotela je gradski park na koji se naslanjaju sportski tereni, hala sportova i gradski kej kojim je sve ovo povezano. To je idealno mesto za šetnju, odmor i rekreaciju. Klimatski uslovi i geografski položaj Golupca su i odlično mesto za razvoj sportova na vodi, za pripremu sportista, za vikend aranžmane, održavanje seminara, rekreativnu nastavu i đačke ekskurzije. Blizina Golubačke tvrđave, kapije Đerdapa i Nacionalnog parka Đerdap pruža divljenje svim gostima i prolaznicima kroz Golubac. U Golupcu svaki gost može sebi da ispuni dan obilascima, šetnjom, pecanjem, plivanjem i ostalim sportskim aktivnostima.

 

 

 

 • Značajne istorijske zgrade/lokacije
  Na samo 9 km od Golupca nalazi se i manastir Tumane, zadužbina Karađorđevića. Potiče iz 14. veka i po predanju je zadužbina Miloša Obilića, on je sa ovih prostora krenuo u boj na Kosovu.
 • Isposnica Zosima Sinajita
  Potiče iz 14. veka. Nalazi se u blizini manastira Tumane, na 8 km od Golupca.
 • Crkva svetog Nikole
  Nalazi se u Golupcu. Sagrađena je u 19. veku
 • Česma Zaviše Crnog, poljskog junaka koji je poginuo u 
  borbi protiv Turaka.

 

 

 • Nacionalni park Đerdap
  Klisura Đerdap i prirodno područje uz klisuru, kao prostorna celina, ima površinu od 63.500 hektara. Poseduje izuzetne kulturno-istorijske vrednosti, značajne prirodne eko-sisteme po sastavu izuzetne vrednosti i retkosti, objekte izvorne flore i faune i dobro očuvane šume prirodnog sastava. Oblast je stavljena pod zaštitu kao Nacionalni park Đerdap.
 • Tvrđava "Golubački grad"
  Potiče iz 14. veka. Izgrađena je na visokoj steni na ulasku u Đerdapsku klisuru. Sastoji se od devet kula povezanih zaštitnim bedemom.
 • Lepenski vir
  Na 1.005. km Dunava od ušća, otkriveno je na desnoj obali prastaro naselje Lepenski vir, staro skoro 8.000 godina. Pokazalo se da je praistorijski čovek znao i za neka tehnička rešenja koja mi i danas primenjujemo. Zbog toga Lepenski vir predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika praistorijskog doba čoveka, svetskog značaja.
 • Dobra
  Netaknuta priroda u srcu nacionalnog parka Đerdap, selo bez industrijskih ekoloških zagađivača.
         
 Kej             Nacionalni park Đerdap
         
Tvrđava "Golubački grad"            Lepenski vir